Kategorie produktů

Všetko o vodotesnosti hodiniek

Všetko o vodotesnosti hodiniek
Chystáte sa kúpiť si nové hodinky? Možno si vyberáte na základe dostupných funkcií a narazili ste na informácie o vodotesnosti hodiniek. Čo to však v skutočnosti znamená? A aký je rozdiel medzi vodotesnosťou a odolnosťou voči vode?
26.January.2022

Vodotesnosť x odolnosť voči vode 

Samotní výrobcovia používajú obe tieto označenia, ale v konečnom dôsledku nás to môže zmiasť. Keď hovoríme o vodotesnosti, ide o schopnosť hodiniek ponoriť sa a vystaviť sa vode na určitý čas. Vodotesné hodinky si teda môžete vziať do sprchy, na plávanie, ale je dôležité vedieť, že majú svoje obmedzenia. Na druhej strane vodotesné hodinky majú len základnú schopnosť odolať pôsobeniu vody a vlhkosti na krátky čas. 

Teraz, keď už poznáme rozdiel medzi týmito pojmami, pozrime sa bližšie len na pojem vodotesný. Začnime tým, čo je najdôležitejšie. Je dôležité vedieť, že žiadne hodinky nie sú 100 % vodotesné. Vždy majú povedzme určitú hranicu, ktorú zvládnu, pokiaľ ide o tlak. Konkrétne informácie vždy najlepšie nájdete v jednotlivých označeniach.

- Vodotesnosť - používa sa pre hodinky, ktoré nesmú prísť do kontaktu s vodou. Hoci vydržia zvýšenú vlhkosť, napríklad v daždi, rozhodne nie sú vhodné do vane alebo bazéna.

- Vodotesnosť 30M (3 ATM) - ani hodinky s týmto označením nie sú určené do vody. Môžu prísť do kontaktu s vodou, ale len minimálne, napr. pri umývaní rúk. 

- Vodotesnosť 50M (5 TAM) - takto označené hodinky možno vziať do sprchy a sú vhodné aj na povrchové kúpanie (do maximálnej hĺbky 0,5 metra).

- Vodotesnosť 100M (10 ATM) - hodinky s týmto označením možno označiť ako vodotesné. Môže sa používať na rekreačné potápanie do hĺbky 8 metrov, plávanie, šnorchlovanie, ale nie je vhodný na skoky do vody.

- Vodotesnosť 200M (20 ATM) - tu si môžete užiť skutočné vodné dobrodružstvo. Hodinky sú určené nielen na hlbokomorské potápanie (do 50 metrov), ale môžete s nimi bez obáv skočiť do vody a plávať.

- Vodotesnosť 300M (30 ATM) - toto označenie už majú hodinky určené pre profesionálnych potápačov. Je vhodný na všetky vodné športy a vydrží potápanie až do hĺbky neuveriteľných 100 metrov.

- Vodotesnosť 1000M (100 ATM) - málokto z nás sa s takýmito hodinkami stretne. Zvyčajne sa vyrábajú len na objednávku, pretože sú špeciálne navrhnuté na použitie v hlbokej vode.

Je dôležité pravidelne kontrolovať všetky hodinky, pretože voda je ich najväčším nepriateľom. Ak sa aktívne venujete vodným športom, je kontrola obzvlášť potrebná. Majte tiež na pamäti, že sa neodporúča sprchovať sa s hodinkami. Všetky druhy výrobkov, mydiel, šampónov spôsobujú ich skoršie opotrebovanie. Ak sa týmto veciam vyhnete a budete rešpektovať danú vodotesnosť, určite budete mať hodinky, ktoré budú nielen dlho krásne, ale hlavne funkčné.