Kategorie produktů

Hodinky s jednou ručičkou

Hodinky s jednou ručičkou
Keď hovoríme o hodinkách, zvyčajne si predstavíme ich klasický koncept času s tromi ručičkami. Zobrazujú sa hodiny, ale aj minúty a sekundy. Ale čo hodinky s jednou ručičkou? Tu sa logicky vynára otázka: ako môžu spoľahlivo ukazovať čas, keď drvivá väčšina ručičiek v skutočnosti chýba? Celý systém je predsa veľmi jednoduchý. Možno je to dokonca jednoduchšie, ako si myslíte.
25.February.2022

Ako takéto hodinky vlastne fungujú?

Zjednodušený ciferník umožňuje hodinkám s jednou ručičkou približný údaj o čase. Samotné jednoručičkové hodinky sa delia na hodinky s 12-hodinovým a 24-hodinovým ciferníkom. V prvom prípade ručička krúži okolo ciferníka dvakrát denne. Na druhej strane, pri 24-hodinovom ciferníku sa pohybuje len raz. Neexistuje žiadne univerzálne pravidlo, ktoré by určovalo, ako majú byť minúty medzi číslami usporiadané. Celá operácia nie je zložitá, jedna ručička ukazuje hodiny a ostatné jednoducho a jednoducho chýba. Obe tieto varianty sú poháňané buď automatickými, mechanickými alebo quartzovými strojčekmi.

V prípade 12-hodinového ciferníka s jednou ručičkou určíme čas približne. Napríklad je krátko pred šiestou hodinou, čoskoro budú tri hodiny, dvanásť hodín a päť minút, jedenásť hodín a desať minút... Na presnejšie určenie času slúžia päťminútové indexy na ciferníku, ktoré umožňujú určiť čas s presnosťou približne na jednu minútu. Rovnaký postup sa nachádza aj v jednoručných hodinkách s 24-hodinovým ciferníkom, len s tým rozdielom, že ručička sa otočí len raz za 24 hodín. 

Je to problém? Samozrejme, že nie je. V opačnom prípade by sa jednoručky pravdepodobne ani nepredávali. Musíte si len zvyknúť na systém zobrazovania času. Jednoručkové hodinky dnes nie sú novinkou. Má pôvod v histórii slnečných hodín. Minútová ručička sa do hodiniek dostala až v roku 1680. 

Pre koho sú teda určené jednoručné hodinky?

Tu netreba hľadať rozdiely. Tieto hodinky sú vhodné pre každého, kto nemá problém zvyknúť si na niečo, čo je trochu iné. Je ideálny pre tých, ktorí majú radi nevšedný zážitok z nosenia tejto klasiky, ktorá síce nie je presná na sekundu, ale napriek tomu bola súčasťou histórie. Veď na presné meranie máme množstvo iných vymožeností, tak čo keby sme sa nechali viesť niečím, čo nám umožní aspoň trochu si oddýchnuť v čase. V dnešnej uponáhľanej dobe je to určite výhoda.