Kategorie produktů

História hodinárstva: história dámskych hodiniek

História hodinárstva: história dámskych hodiniek
V minulom článku sme vás oboznámili s históriou hodiniek a s tým, aké boli prvé hodinky. Dnes sa zameriame na špecifickú históriu, ale nemenej zaujímavú - históriu hodiniek, ktoré mohli nosiť dámy.
21.April.2022

Prvé dámske hodinky

Aj keď vás to možno prekvapí, dámske hodinky nemajú za sebou až takú dlhú históriu. V skutočnosti ich zdobili najmä muži vyššieho postavenia a ženy boli v tomto smere zanedbávané. Muži boli vnímaní ako tí, ktorí určujú trendy, a to platilo aj pre hodinky. 

Prvé skutočne ženské náramkové hodinky vytvoril Breguet v roku 1810. Hoci sa skladal z vreckových hodiniek, bol upravený tak, aby sa dal pripevniť na náramok a mohol sa nosiť ako náramkové hodinky. Tieto hodinky boli vytvorené pre Caroline Murat, ktorá bola neapolskou kráľovnou, a stali sa inšpiráciou pre ďalších hodinárov, ktorí potom začali vyrábať náramkové hodinky určené pre ženské zápästia.

Ako pokračovala história dámskych hodiniek?

Keďže prvé dámske náramkové hodinky boli síce jedinečné, ale zároveň veľmi drahé, mohli si ich dovoliť kúpiť a nosiť len vysokopostavené ženy. Menej majetné dámy ich tak mohli len ticho obdivovať a priať si, aby sa k nim cenovo dostupné náramkové hodinky dostali čo najskôr. 

Až koncom 19. storočia sa dámske hodinky postupne stali dostupnejšími pre všetky ženy, ktoré sa nimi chceli a mohli ozdobiť. Tým sa vlastne začala éra dámskych hodiniek ako praktického nástroja na meranie času a nápaditého módneho doplnku. Tento trend pretrváva dodnes a náramkové hodinky sú pre ženy každodenným základom. Hoci si dnes môžeme dovoliť merať čas mnohými inými spôsobmi, mnohí z nás si nemôžu dovoliť nosiť hodinky. A prečo nie, keď sú takou dôležitou súčasťou našej histórie.